Szoftvertesztelő képzés

Kérdésed van?

MILYEN LEHETŐSÉGEK VÁRNAK RÁD SZOFTVERTESZTELŐKÉNT?

Árpi az EverTest Kft. ügyvezetője, Timi az IT Services toborzási specialistája és Gábor az IT Services projekt vezetője beszél nektek arról, hogy milyen izgalmas és kreatív munka a Szoftvertesztelő és milyen kivételes lehetőségek várnak rátok a tanfolyam elvégzését követően az IT Services Hungary-nél.

ÁRPI: A SZAKMÁRÓL

Az IT Services Hungary-val megalkotott tanfolyamsorozatunk készítése során Tóth Árpádot, az EverTest Kft. ügyvezetőjét kérdeztük szakmáról, a tesztmérnöki munkáról:

“A tesztmérnöki munka az egyik legnagyobb hiányszakma az IT-n belül. Ezen kívül a tesztelők az egyik legelégedettebbek a szakmájukkal. Nem véletlen, hogy pár éve a Forbes magazin “Happiest Job in America” ranglistáján első helyen végzett.
https://www.forbes.com/pictures/efkk45gmhl/1-software-quality-assurance-engineer

Szoftvertesztelőnek lenni a legjobb a világon! Nem csak magas szinten látjuk át a szoftver viselkedését, hanem tisztában vagyunk mindig az ügyféligényekkel is. A tesztmérnöki feladatokban az a jó, hogy nagyon szerteágazódik. Akit a felhasználók viselkedése érdekel, annak ott a UX tesztelés, akit a technikai részletek érdekelnek annak a tesztautomatizálás vagy a teljesítménytesztelés.”

Tóth Árpád
Tóth Árpád - Az EverTest Kft. ügyvezetője

TÍMEA: A MUNKAHELYRŐL

Timivel (Recruitment Specialist) az ITSH toborzási specialistájával közösen összeszedtük Nektek azokat az infókat, amiket érdemes tudni az ITSH-ról és az ottani életről, ami a tanfolyam elvégzését követően Rátok vár:

 • Előfordul, hogy a betanulási idő alatt, illetve évente néhány alkalommal a kollégáknak ki kell utaznia Németországba vagy Ausztriába, ez az adott projekt elvárásaitól függ.
 • Támogatjuk a tréningeket: soft skill, nyelvi (angol/német), szakmai tréning, vezetői képzés
 • Juttatások: bónusz, cafeteria, sportkártya, teljes körű munkahelyi élet-és balesetbiztosítás, vállalati, ágazati és csoportszintű rendezvények!
 • A munkaidőnk rugalmas, tapasztaltabb kollégák esetenként home office-t is igénybe tudnak venni.

További információt itt találtok:
https://www.it-services.hu/karrier/miert-jo-nalunk-dolgozni/
https://www.it-services.hu/a-tudasba-fektetunk/belso-treningek-kepzesek/

GÁBOR: A MUNKÁRÓL

Gábortól (Head of Project Delivery Unit) az ITSH projektvezetőjétől pedig a frissen bekerülő szoftvertesztelőkre váró feladatokról kértünk egy kis rövid leírást:

Az IT Services Hungary átfogó rendszerintegrációs informatikai szolgáltatásokat nyújt üzleti informatikai rendszereinek fejlesztéséhez és karbantartásához. Közel száz magasan képzett, német és angol nyelvet kiválóan beszélő tapasztalt tesztelővel az ágazat határokon átnyúló projektekre és szolgáltatásokra specializálódott. A munkatársak nemzetközi oklevelekkel (PMI/PMP, ITIL Expert, ISTQB AL, SCRUM MASTER) rendelkeznek.

A szervezet tesztelésért felelős egységének alaptevékenysége a szoftver minőségbiztosítás. A szakemberek szoftvertesztelési projektekben vesznek részt, tevékenységük tesztmenedzsment, teszttervezés és végrehajtás feladatokra terjed ki. Az ágazat munkatársai számára folyamatos szakmai továbbképzést biztosít. A munkatársak projektjeik során kapcsolatban állnak külföldi kollégáikkal, munkakörtől függően lehetőség van hosszabb-rövidebb ideig a külföldi munkavégzésre is. A segítőkész, együttműködő munkahelyi légkör csapatépítéssel és számos egyéb közösségi programmal egészül ki, a megrendelők és a vállalat stratégiájának megfelelően az ágazat projektjei és fejlesztői-tesztelői csapata folyamatosan bővül.

A szervezeti egység projektjei CRM (Customer Relationship Management) és kapcsolódó háttérrendszereinek átvételi (acceptance) tesztjét foglalják magukban, mégpedig valós üzleti esetek (pl. termék/szolgáltatás megrendelése, lemondása, módosítása, elköltöztetése, szolgáltató váltása, stb.) szimulálásán keresztül. A tesztelő csapatok – projekt szerinti bontásban – egy-egy felhasználói felületről indítva, a háttér rendszereken keresztül követik végig a folyamatokat és ellenőrzik azok válaszait (van/nincs, megfelel-e az elvárásoknak, specifikációknak).

A tesztelői csapat alapvetően két csoportból, funkcionális és nem funkcionális tesztelőkből áll.

A funkcionális tesztelést végzők feladata az új funkciók tesztelése, ezek nagyrészt manuális blackbox tesztek. A mindennapi feladat a specifikációk elemzése alapján:

 •  a tesztesetek megtervezése
 •  később a review-k és jóváhagyást követően ezek
  • előkészítése (tesztadat generálás)
  • végrehajtása
  • a hibák feltérképezése
  • hibajegyek rögzítése, azok nyomon követése
  • a tesztesetek ismételt végrehajtása
 •  egészen addig, míg az egyes üzleti folyamatok teljes egészében (end to end) hibátlanul végig nem vihetők az egyes alkalmazások felhasználói felületétől (frontend) a háttér alkalmazások, adatbázisokon (backend) át.

A nem funkcionális teszteket végzők feladatai:

 •  terheléses tesztek (performancia teszt) futtatása
  • mely már scriptírást és adatbázis ismereteket is feltételez
 •  illetve ugyanide tartoznak a teszttámogatást végzők, akik
  • nagymennyiségű tesztadatok generálással
  • vagy egyes háttéralkalmazásokhoz/adatbázisokhoz való hozzáféréssel és ezeken keresztül támogatják a funkcionális teszteket végzőket.

Ezen a területen gyakoribb a tesztautomatizálás.

Ha kérdésed van, keress minket bátran, munkanapokon 9.00 és 16.00 óra között a 06 (1) 880-0048-as telefonszámon vagy a karrier@training360.com  e-mail címen!