IBM Mainframe üzemeltető képzés és álláslehetőség

csillagok PÁLYÁRA ÁLLÍTUNK! űrhajó, űrhajós Hold földönkívüli DOLGOZZ AZ IBM-NÉL! KÉT HÓNAP KÉPZÉS UTÁN FIX ÁLLÁS ÉS BIZTOS KARRIER VÁR, RÁADÁSUL A KÉPZÉS MÁSODIK HÓNAPJÁTÓL MÁR FIZETÉST IS KAPSZ!

Mi az a Mainframe?

Fizettél már valaha bankkártyával vagy használtál már ATM-et? Foglaltál online vonatjegyet? Akkor Te már használtál Mainframe-et..

A Mainframe számítógépek összetett üzleti adathalmazok feldolgozására tervezett rendszerek. Világszerte a 92 legnagyobb bank, illetve a top 10 biztosító cég is Mainframe számítógépeken tárolja és dolgozza fel az ügyfelek adatait, kezeli tranzakcióit és üzemelteti mobil applikációit. A világ banki tranzakcióinak 90%-a Mainframe rendszereken fut keresztül, ahogy a világ üzleti adatainak 80%-át is ezeken a rendszereken tárolják.

A legtöbb ügyfél megköveteli a 99,95%-os elérhetőséget a szerverein. Ez a 99,95% azt jelenti, hogy az ügyfél egy évben, összesen 4 óra 23 percet enged, hogy ne fussanak a szerverei. Érdekel, hogy ez hogyan lehetséges? Csatlakozz az IBM csapatához, és megtudod a választ!

Jelentkezési határidő: 2019. április 7.

Mit kell tudni a képzésről?

A képzés végére mindazt a tudást el fogod sajátítani, amire szükséged lesz az első munkanapodon az IBM-nél. Ráadásul a Mainframe üzemeltető képzés egyedülálló konstrukcióban valósul meg, tehát nem csak hogy ingyenes, de a második hónaptól már versenyképes fizetést is kapsz az IBM-től!

Az IBM-nél dolgozó (jövendőbeli)
mainframe-s kollégáktól
Kérdésed van?

„A Mainframe rendszerek támogatásával járó munka rendkívül változatos. Akár minden nap új ismereteket szerezhetek. A rendszereket támogató csapatok és az alkalmazásfejlesztők közötti szoros kapcsolatnak köszönhetően más szakterületekre is rá tudok látni, ami segítheti későbbi fejlődésemet.”

Rendszerprogramozó, mentor

„1977-ben kezdtem Mainframe területen. 1992-ben olvastam, hogy az utolsó ilyen gépet 5 éven belül kihúzzák a konnektorból. 2019-ben pedig egyre több kollégát keresünk a Mainframe ügyfelek kiszolgálására. Ma is, mindennap új dolgokat tanulok, nem a régi tudásból, de arra alapozva dolgozom.”

Belső oktató, rendszerprogramozó

A képzés tematikája

A képzés tematikáját az IBM szakembereivel közösen állítottuk össze, így biztos lehetsz benne, hogy minden olyan modult érint, amire szükséged lesz Mainframe üzemeltetőként az IBM-nél!

A képzés tematikája

z/OS alapfogalmak és alrendszerek

Megismered a z/OS operációs rendszer jellegzetességeit, megtudod, milyen komponensekből épül fel a z/OS operációs rendszer, hogy hogyan lehet programokat futtatni a z/OS-ben, és hogy miként tudsz meggyőződni a futás eredményéről.

Security Server (RACF) alapismeretek

Ebben a modulban a z/OS-beli biztonsági rendszert és alapfogalmait fogod megismerni és azt, hogy milyen elvek szerint célszerű kialakítani egy z/OS biztonsági rendszerét.

z/OS hálózatkezelési alapismeretek

Itt hálózatkezelési alapfogalmakat fogsz megtanulni, megismered a mainframe specifikus hálózati eszközöket és a zárt (SNA) és nyílt (TCPIP) hálózatok jellemzőit

z/OS Unix System Services (USS) használat

Megismered a z/OS operációs rendszerbe épített Unix rendszer (USS) jellemzőit és alapszintű használatát

z/OS és JES2 Üzemeltetés

Megtanulod z/OS operációs rendszer üzemeltetéséhez használt parancsokat, a z/OS indítását és leállítását, a spool-kezelő alrendszer parancsait, valamint a z/OS komponensek indítását és leállítását

JCL ismeretek

Ez a modul a programok futtatásához szükséges környezet leírását végző (JCL) utasítások ismertetésére fog koncentrálni

HMC kezelés operátoroknak

Ebben a modulban felfedezed a „nagyvasat”: az IBM mainframe hardware–t. Megtanulod, hogyan kell használni a mainframe-ek felügyeletét ellátó HMC-t (Hardware Management Console) és megismered az operációs rendszerek indítását, felügyeletét.

z/OS projekt-feladat

A képzés záró részében már önállóan fogsz projektfeladatot megoldani z/OS-ben.”

clock
A KÉPZÉS IDŐTARTAMA
2 hónap
clock
NAPPALI KÉPZÉS
hétfőtől-péntekig,
9-17 között
clock
A KÉPZÉS HELYSZÍNE
Training360 oktatóközpont
Budapest 1117, Budafoki út 56.

A felvételi folyamatról az alábbi gombra kattintva tudhatsz meg
további információkat

A cégről, ahol dolgozni fogsz:
karrier az IBM Magyarországnál

Az IBM egy remek választás IT területen, ha tanulni, dolgozni és fejlődni szeretnél, ugyanis nagy hangsúlyt fektetnek a munkavállalók folyamatos oktatására. Több éve sikeres oktatási programjuk folyamatos fejlődést garantál számodra. A képzésen túl később is folyamatos továbbképzések, online és tantermi oktatások segítik személyes fejlődésed. Mentoring programjuk, keretében témakörönként más, több éves (vagy évtizedes) szakmai tapasztalattal rendelkező mentor segíti az előmeneteled.

Mindez lehetőséget nyújt a számodra egyes részterületekre specializálódni, illetve arra is, hogy idővel feljebb lépj a ranglétrán.

A munkavégzés helyszíne Budapest

Gyakori kérdések

A Mainframe terület az IT világ egy speciális szegmense, ami különleges tudást igényel. A Mainframe egyenes ági leszármazottja az első számítógépeknek. Ezt a területet a folyamatos fejlődés jellemzi, ráadásul az IBM kiemelt prioritással kezeli a Mainframe jelenkori technológiákkal való együttműködését (például felhő alapú szolgáltatások).
Jelenleg nem indul képzésünk.
Az oktatás hétfőtől csütörtökig, reggel 9 óra és délután 5 óra között zajlik, pénteken pedig önálló gyakorlásra biztosítunk lehetőséget. Arra készülj fel, hogy rengeteg feladatot fogsz kapni, hogy minél többet gyakorolj és remekül megálld majd a helyed az IBM-nél.
Igen, bejelentett munkaviszonyod lesz az IBM-nél és teljes munkaidős fizetést kapsz.
Egy csoportban 15-en lesztek. Tapasztalataink szerint ez az a létszám, ahol egyrészt mindenkire elég figyelem jut, másrészt gyakorolhatjátok a csapatmunkát.
Oktatóközpontunk a South Buda Business Park irodaházban található. Cím: 1117 Budapest, Budafoki út 56. 3. emelet (az irodaház főbejárata mellett található a BP Foodie Étterem, nem fogod eltéveszteni)
Jöhetsz tömegközlekedéssel:
4-es metróval a Kelenföldi vasútállomásig, majd 103-as autóbusszal a Hengermalom út végállomásig; A Móricz Zsigmond körtértől 33-as autóbusszal, Nagytétény, ipartelep felé 5 megálló A belvárosból (Bosnyák tér, Blaha Lujza tér, Astoria) 33 vagy 133E autóbuszokkal (Hengermalom út megállóig) 1-es villamossal a Hengermalom út / Szerémi út megállótól 5 perc séta.
Autóval:
A pesti oldal felől érkezőknek a Rákóczi híd Budafoki út. Budáról a Bartók Béla út felől, vidékről (Érd, Budaörs) az Egér út felől, vagy a Kelenföldi központ, Etele út, Hengermalom út felől közelíthető meg az irodaház.
Saját laptopra, mert ezt biztosítjuk, amíg nálunk tanulsz. Nyugodtan hagyd otthon a kotyogós kávéfőzőt is, mert díjmentesen ihatsz kávét, teát, ásványvizet. A csocsóasztalt sem érdemes hoznod, ugyanis az Xbox mellett van az is. Viszont hozhatod a bringádat, mert abszolút bringabarátok vagyunk. Ha autóval jönnél a parkolás a környező utcákban ingyenes.
Garantált Mainframe üzemeltető pozíció az IBM-nél.
A Mainframe rendszereket felügyeli, üzemelteti, tartja karban. Az IBM-nél a Mainframe-t támogató csapatok több szinten működnek:

Első szintű támogatás: Ők találkoznak először a hibákkal így nagyon fontos a gyors reakció és döntéshozatal. Folyamatosan őrködnek, hogy működjön a rendszer, ha hibát találnak, kijavítják, vagy ha más segítségére van szükségünk, felhívják az ügyletesüket. Ha még várhat, mert nem kritikus hiba, akkor jelzik az illetékeseknek, hogy amint lehet javítsák meg a problémát.
A feladataik tehát összefoglalva:
 • A rendszeren megjelenő hibaüzenetek megoldása.
 • A megfelelő magasabb szintű támogatói csapat bevonása összetett probléma esetén.
 • Ügyfél értesítése rendszer leállással kapcsolatos probléma esetén (levélben, telefonon).
 • A megfelelő reakcióidő biztosítása felmerülő problémák esetén.

Második szintű támogatás: Ők azok, akik betervezik, hogy milyen programok mikor, milyen sorrendben fussanak, milyen rendszer erőforrásokat használjanak, mi történjék, ha hibásan futnak. Ha az első szintű támogató csapat nem tud valamit megoldani, annak is ők néznek utána.
Vagyis az ő feladataik:
 • Az alkalmazások futásának beütemezése.
 • A terv szerinti beütemezés pontos lefolyásának ellenőrzése.
 • Az felmerülő hibák azonnali kezelése.

 • Harmadik szintű támogatás: Ők főleg szoftvereket telepítenek, konfigurálnak, frissítenek, munkájuk nagy része nyomozás. Próbálnak fényt deríteni arra, hogy milyen összefüggések és beállítások kellenek, hogy minden a legtökéletesebb legyen. Megoldják a problémákat amennyiben az első és másodszintű csapatok nem találnak megoldást.
  Feladatuk tehát:
 • A felmerülő komplex problémákra való megoldás kinyomozása.
 • Ügyfél által kezdeményezett projektek megtervezése és levezetése.
 • A rendszerek és alrendszerek, adatbázisok frissítése, verziótámogatása.
 • Az IBM nemzetközi informatikai szolgáltató-központjában abban hisznek, hogy tudásuk és szakértelmük által a lehető legjobban hozzásegítik ügyfeleiket az üzleti céljaik eléréséhez. Egy csapatként, elhivatottan dolgoznak azon, hogy a központjuk által nyújtott IT szolgáltatások az üzleti élet különböző területein tevékenykedő ügyfelek százainak sikeréhez járuljanak hozzá világszerte. Az IBM nagy hangsúlyt fektet a munkavállalók folyamatos oktatására. Több éve sikeres oktatási programunk folyamatos fejlődést biztosít számodra az iparágon belül. Az alapképzésen túl később is folyamatos továbbképzések, online és tantermi oktatások segítik munkatársaik személyes fejlődését. Mentoring programjuk keretében, témakörönként más, több éves (vagy évtizedes) szakmai tapasztalattal rendelkező mentor segíti az előmenetelt.
  Biztosak vagyunk benne, hogy Te is nagyon izgalmasnak találod majd azt a dinamikus környezetet, amelyben dolgoznak. Az IBM egy remek választás informatikai területen, ha tanulni, dolgozni és fejlődni szeretnél!
  Versenyképes kezdőfizetésre számíthatsz, a folyamatos képzés által pedig előrelépési lehetőséged is lehet. Gyere el 2019. február 25-én nyílt napunkra, ahol az IBM részéről jelen lévő kollégától már konkrétumokat is hallhatsz.

  HA VALAMIÉRT BIZONYTALAN VAGY, ILLETVE CSAK SZERETNÉL JOBBAN MEGISMERNI MINKET, GYERE EL NYÍLT NAPUNKRA!

  IDŐPONT
  2019. február 25. 17 óra
  REGISZTRÁCIÓ
  16:30-tól
  HELYSZÍN
  Training360 oktatóközpont
  Budapest 1117, Budafoki út 56.
  A nyílt napon lehetőséged lesz találkozni és beszélgetni az IBM szakembereivel, ők minden kérdésedre választ fognak adni! A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

  ÉLJ TE IS A LEHETŐSÉGGEL,


  nyiss ablakot egy új világ felé,
  válassz egy új karriert!

  Sajnáljuk, de Mainframe üzemeltető képzésre a jelentkezés lezárult. Az induló képzésekkel kapcsolatosan látogass el weboldalunkra vagy kövess minket a Facebookon

  A képzés egyéb részleteivel és a felvételivel kapcsolatosan további információkat a GYIK vagy a FELVÉTELI menüpontok alatt találsz.