Felkészülés a felvételire

Ezt az oldalt azért hoztuk létre, hogy fel tudj készülni a felvételire, lásd mire kell odafigyelni, mit érdemes gyakorolni, illetve részleteiben is megismerd a 3 lépcsős felvételi folyamatunkat. Az oldalon tanácsokkal látunk el arra vonatkozóan, hogyan készülj fel a Skype interjúra, illetve ha minden akadályt sikeresen vettél, akkor a végső megmérettetésre, az Assessment Centerre.

A felvételi folyamat első része egy online teszt, amely a logikai készségedet és a nyelvtudásodat (angol, vagy angol és német, az általad választott képzéstől függően) méri. Az online teszt időpontját egy vagy több lehetőség közül a jelentkezéskor tudod kiválasztani. Az online teszt kitöltésére az általad választott időpontban, egy meghatározott idősávban van lehetőséged. A 12 kérdésből álló logikai és a 10+2 kérdésből álló nyelvi teszt kitöltésére 20-20 perc áll a rendelkezésedre! Javasoljuk, hogy kezd el mielőbb a teszt kitöltését, hogy maradjon elég időd az összes kérdés megválaszolására.

6-2-skype-png-pic

Amennyiben továbbjutottál az első fordulón, a második körben egy videóinterjúra számíthatsz, ahol nyelvtudásodat szóban is teszteljük. Szeretnénk még jobban megismerni Téged, hogy meggyőződjünk róla, mennyire vagy elkötelezett, mi a motivációd a program iránt. Az interjún Neked is lehetőséged lesz kérdéseket feltenni a képzéssel kapcsolatban.

Az interjú időpontjáról emailben fogunk értesíteni, figyelembe véve, hogy mely időpont alkalmas számodra.

Tanácsok a Skype interjúhoz:

Az interjúhoz szükséged lesz egy webkamerára vagy egy kamerával ellátott eszközre (notebook, PC, stb.) és egy mikrofonra. Öltözz fel az alkalomhoz illően, és figyelj rá, hogy a háttér rendezett legyen. Lehetőleg teljesen szemből mutasson a kamera, szemtől szemben, mellkastól fejtetőig. Ne feledkezz meg róla, hogy folyamatosan látható vagy! Fontos, hogy mindig nézz a kamerába, ne lógasd a fejed, ne nézegesd magadat.

A videóinterjúra ugyanúgy készülj fel, mintha egy személyes interjúra mennél, hiszen attól hogy otthon ülsz, ez egy interjú. Tarts főpróbát, hívd fel egy barátod vagy ismerősöd Skype videóhívással! Így kiderül, milyen az internetkapcsolatod és időben tudod orvosolni, ha valamiért haldoklik a neted vagy a Skype-od. A próbahívás alatt beállíthatod a kamerádat is a tökéletes szögbe.

Állítsd le a letöltéseket az interjú alatt, mert könnyen ellehetetlenítheti a kapcsolatot. Zárja be minden egyéb alkalmazást a számítógépen, a mobiltelefont pedig kikapcsold ki.

Készítsd elő papír alapon az önéletrajzodat, mert előfordulhat, hogy az interjúztató belekérdez, illetve jó támpontul szolgálhat, amikor magadról kell beszélni.

Amennyiben még nem rendelkezel Skype profillal az alábbi linkről letöltheted a Skype alkalmazást és az egyes lépéseket követve létrehozhatod a profilod: https://www.skype.com/hu/get-skype/

Assessment
Center

A felvételi harmadik fordulójára oktatóközpontunkban kerül sor. Az Assessment Center – magyarul értékelő központ – a kiválasztás során alkalmazott módszer, mely lehetőséget ad, hogy alaposabban megismerhessünk téged. Itt különböző feladatokban és szituációs helyzetekben kell majd megmutatnod mit tudsz. A feladatmegoldások során figyeljük a problémamegoldó, a kommunikációs, az együttműködési és a kapcsolatteremtő készségeid, hogy árnyaltabb képet kapjunk arról, valóban megállnád-e a helyed leendő programozóként.

A feladatok között szerepelnek szituációs, prezentációs gyakorlatok és tesztek is, így széleskörű képet kaphatunk mind verbális képességeidről, mind pedig a feladatmegoldások során nyújtott gyakorlati képességeidről. A feladatok megoldásánál többféle helyzettel is fogsz találkozni. Lesz amelyiket csoportban vagy párban, a többiekkel közösen kell elvégezned, de előfordul olyan is, melyet egyedül kell majd megoldanod, így a lehető legalaposabban fel tudjuk mérni a készségeidet, képességeidet és alkalmasságodat.

Figyelj arra, hogy betartsd a társas érintkezés szabályait. Az Assessment Centerek csoportos értékelések, ahol nem csupán az egyéni érvényesülés a fontos. A csoportos interakciók rengeteget elárulnak egy emberről.

Az Assessment Center részeként szeretnénk, ha megmutatnád nekünk, hogyan tudsz algoritmikusan gondolkodni. A Scratch egy online is elérhető ingyenes környezet, amiben egyszerű algoritmusokat lehet készíteni és kipróbálni anélkül, hogy egy kódsort is kellene írnod. Úgy képzeld el, mintha egymáshoz illeszthető építőkockákból tudnál összerakosgatni egy programot. Csupán ennyit kell majd tenned itt a felvételin is, és hogy ne izgulj, akár már otthon előre kipróbálhatod és meggyőződhetsz róla, hogy megy ez neked. Csak kattints ide, és már kezdheted is. Magyar nyelvre is át tudsz váltani, ha a kezdetekben bizonytalan lennél angolul. Jobb oldalon találsz egy útmutatót, ami lépésenként bemutatja, hogyan használhatod a Scratch felületét. Ha most fogod először kipróbálni, akkor vigyázz, mert magával ragad és „odaláncol” egy időre a képernyő elé! Jó szórakozást és gyakorlást kívánunk!

Ugyan sok ötletet és tippet találsz majd az oldalon, azonban ha konkrét feladatra lennél kíváncsi, amivel majd például a felvételin találkozhatsz, akkor megosztunk veled egyet:

Készíts egy egyszerű, de legalább egy kanyart tartalmazó, kék vonalakkal szegélyezett útvonalat. Helyezz egy szereplőt (pl. egy katicát) az út elejére és egy másik szereplőt (akár tárgyat) az út végére célként. A játék lényege, hogy a billentyűzeten található nyilakkal vezesd végig az úton a katicát anélkül, hogy hozzáérne az útszegélyhez. Ha mégis hozzáérne, akkor helyezd vissza a katicát a kezdőpozícióba. A játékban akkor nyersz, ha eléri a katica az út végén várakozó célt. Hajrá!

Az AC-n egymás után több folyamatos figyelmet és koncentrációt igénylő feladatot fogsz kapni, ezért javasoljuk, hogy kipihenten érkezz, hogy végig a legjobb formádat tudd majd nyújtani!

Jó felkészülést és sikeres felvételit kívánunk!